Muistilista: Etelään vauvan tai taaperon kanssa

Muistilista: Etelään vauvan tai taaperon kanssa

Vauvan kanssa matkustaminen on kivaa! Tosin se vaatii hieman enemmän suunnittelua kuin opiskeluaikojen lapsettomat extempore-reissut. Poikamme Eeli on kymmenen kuukautta vanha. Minua jännitti etukäteen elokuinen parin viikon kesälomamme Espanjassa: Onko elokuun paahtava kuumuus liikaa vauvalle? Istummekohan koko matkan ilmastointikoneen alla?  

Meillä oli rentouttava reissu. Vauvan kanssa matkustaessa monissa asioissa kannattaa mennä vauvan ehdoilla. Silloin itselläkin on mukavampaa. Keräsin tuttavapiiriltäni ja somessa ennen lomaa vinkkejä vauvan kanssa matkustamiseen lämpimissä maissa.

Tässä hyvät vinkit jakoon.

Vuodenaika ja kohde

Kun mietit lomakohdetta, tutki millainen sää kohteessa on juuri tuona ajankohtana. Ehkä vauvan kanssa ei kannata matkustaa trooppisiin maihin kaikista kuumimpina ja hiostavimpina vuodenaikoina? Kuinka pitkä lennot kohteeseen on ja joutuuko reitillä tekemään välilaskuja? Kuinka iso aikaero on? Meneekö vauvan unirytmi aikaerosta ihan sekaisin? 

Lento

Kirjoitin aikaisemmin vinkkejä vauvan kanssa lentämiseen. Aktiivisen 10-kuukautisen kanssa lentäminen on jo ihan erilaista kuin pikkuvauvan kanssa. Eeliä ainakin kiinnosaa kovasti penkin lokerossa olevat lehdet. Nukuttaminen on onnistunut parhaiten sylissä tai kantorepussa lentokoneen takaosassa. Onnekkaina olemme saaneet muutaman kerran ylimääräisen penkin, vaikka en ole sitä vauvalle varannutkaan. Nukahtamisen jälkeen olen laskenut Eelin vapaalle penkille. Ainakin minulla pitkillä lennoilla jalat puutuvat, jos vauva on koko ajan sylissä.

Yöpyminen

Missä olisi helpoin yöpyä pienen lapsen kanssa? Valitse lapsiystävällinen hotelli, josta löydät tarvittaessa syöttötuolin ja matkasängyn, lapsen ruoan lämmitys sujuu helposti ja jossa on lasten leikkipaikka ja uima-allas. Joillakin hotelleilla on lapsille suunniteltua ohjelmaakin sekä lastenhoitajia, mikä voi varsinkin hieman vanhempien lapsien kanssa mukavaa.

Ehkä asunto voisikin olla mukavampi? Esimerkiksi AirBnb:stä voi etsiä lapsiystävällisiä asuntoja. Myös Kid & Coe -sivustolta löydät perheille sopivia koteja vuokrattavaksi.

Lelut asunnollamme! Ilman niitä olisi kahdesta viikosta tullut kurja..

Lelut asunnollamme! Ilman niitä olisi kahdesta viikosta tullut kurja..

Pakkaaminen

Vauvan kanssa reissuun ei lähdettykään enää ihan pelkillä käsimatkatavaroilla. Koska olimme perheemme omalla asunnolla Espanjassa, oli meille mahdollisuus pestä pyykkiä, emmekä tarvinneet paljoa vaatteita. Tämä pakkauslista on aika massiivinen! Et varmasti tarvitse tätä kaikkea mutta lista toimii hyvänä lähtökohtana kaikenikäisten vauvojen tai taaperoiden vanhemmille. Pakkauslista elää lapsen kasvaessa. Muokkaa listasta omasi!

Vaatteet

Vaatteiden määrä riippuu siitä onko sinulla mahdollisuutta tai intoa pyykätä reissussa. Yksi asukokonaisuus per päivä voi olla hyvä jos vaatteet menevät usein likaiseksi. Meillä Eeli hengasi asunnolla usein vaippasillaan, emmekä käyttäneet kahden viikon aikana kuin muutamaa vaatekertaa, jotka pesimme välissä. Shortsit ja löysä t-paita olivat meidän suosikit. 

 • Uv-asu ja hattu – meillä nämä olivat uima-asun muodossa. Jos olimme muualla kuin altaalla, lapsi oli rattaissa tai muualla varjossa.
 • Kevyet puuvillavaatteet
 • Bodyt ja paidat (lyhyt- ja pitkähihaisia)
 • Housuja
 • Shortseja
 • Pikkuhousuja (jos käyttää)
 • Mekkoja
 • Uimapuku
 • Yöpukuja
 • Aurinkolasit
 • Sandaalit
 • Lenkkarit
 • Uimakengät - voivat olla kätevät kuumalla alustalla, esim. altaalla tai terassilla. Rannalla hiekka on kuumaa!
 • Sukkia
IMG_2343 (2).jpg

Hygienia ja sekalainen

 • Vaippoja – jos käytät kestovaippoja, selvitä pesumahdollisuudet kohteessa. Turistikohteissa kertakäyttövaipat saattavat olla kalliimpia kuin Suomessa.
 • Uimavaippoja – me emme tosin ole käyttäneet niitä ollenkaan. Pissaa uimavaipat eivät pidä ja pitkälahkeiset uv-housut pitävät kakan yhtä hyvin/huonosti kuin vaippakin. Mutta tarkista vaatiiko hotellisi uimavaipan käyttöä.
 • Puhdistuspyyhkeitä pepulle ja naamalle
 • Vaipanvaihtoalusta
 • Peppupyyhkeitä/harsoja
 • Hammasharja ja -tahna
 • Vesipullo/nokkamuki
 • Ruokalappu, lusikoita ja muut ruokailuvälineet
 • Panadol, d-vitamiini, nenä-Frida ja muut lääkkeet
 • Aurinkorasva (kysy apteekista jo Suomessa!)
 • Pyykinpesuainetta pienessä purkissa ja sappisaippua
 • Tiskiainetta pienessä pullossa
 • Ruokaa (Lue lisää kohdasta ruoka)
Britax B Motion 4 -matkarattaissa on hyvä hintalaatusuhde.

Britax B Motion 4 -matkarattaissa on hyvä hintalaatusuhde.

Lastentarvikkeet ja lelut

 • Rattaat – Kun olimme aiemmin keväällä Espanjassa, kannoin paljon Eeliä. Nyt jo 10-kiloisen vauvan kantaminen 30 asteen helteessä ei ollut vaihtoehto. Meillä on ollut useilla reissuilla mukana Babyzen Yoyo -matkarattaat, joiden kanssa lentämisestä kirjoitin aikaisemmin. Käsimatkataravakokoon menevät Yoyot ovat oivat varsinkin lyhyillä reissulla. Myös Krista kirjoitteli vastikään vertailun Yoyoista ja BabyJogger City Mini Zipeistä. Jos et halua ostaa arvokkaita rattaita reissua varten, voit vuokrata matkarattaat Kinspringista. Nyt meillä oli reissussa Britax Bmotion -rattaat, joista kirjoitan myöhemmin lisää
 • UV-teltta – se voi olla rannalla kätevä. Jos et halua ostaa omaa, tsekkaa jos Kinpiringista löytyisi matkaa varten sellainen vuokralle.Auringolta suojautuminen
 • Aurinkovarjo rattaisiin / joku ilmava huivi / vaunuverho
 • Hyönteisverkko rattaisiin jos kohteessa on esimerkiksi hyttysiä. Niitä oli elokuisessa Espanjassa!
 • Kantoreppu – Jos et kanna kuumassa, on kantoreppu kätevä ainakin lentokentillä. Hyviä vinkkejä kantamiseen kuumassa löytyy myös Ipanaisen sivulta
 • Matkasyöttötuoli
 • Leluja
 • Kirjoja
 • Itkuhälytin
 • Turvakaukalo tai turvaistuin – Tarvitsetko kohteessa autoa? Yleensä autovuokraamot vuokraavat myös turvaistuimia. Ne eivät välttämättä ole aina viimeistä huutoa ja vuokrakin saattaa olla aika kallis. Me otimme nyt reissuun mukaan turvakaukalomme, jonka heitimme reissun jälkeen pois, sillä se oli jo niin vanha. 

Ruoka

Vauvanruoka voi olla monissa turistikohteissa kallista ja esimerkiksi Espanjassa vauvan smuuteissa oli jogurttia ja Marie-keksejä. Jos sokeri on sinulle ehdoton ei, ota omat eväät mukaan. Suomalaisia lastenruokia ja korviketta löytyy Aurinkorannikolta Suomi-kaupoista (esim. Centron puoti). Jos lapsi juo jo tavallista maitoa, 2,5dl:n maitotetrat, jotka säilyvät lämpimässä avaamattomana, ovat käteviä. Pikapuurot, smoothiepussit, Talkmurut ja maissinaksut olivat meillä reissussa käteviä. Espanjassa julki-imetystä, varsinkin lähes yksivuotiaan, katsotaan hieman kieroon, jopa paheksuen. Kannoin mukana aina vesipulloa lapselle ja imetin sitten suojaisissa paikoissa. Asunnolla yöpyminen on siitä mukavaa, että innokas sormiruokailija sai syödä syöttötuolissa omassa tahdissa kuten kotonakin. Tai no, tavallista enemmän kaikkia eksoottisia hedelmiä! Ja nehän maistuivat

Näitä meitä oli mukana retkipäiviä varten

Näitä meitä oli mukana retkipäiviä varten

Muista myös

 • Rokotteet - Ulkomaille matkustaville lapsille suositellaan MPR-rokotusta 6 kuukauden iästä alkaen. Se kannattaa sivuvaikutusten takia ottaa hyvissä ajoin ennen reissua. Lue rokotteista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulta.
 • Matkavakuutus – onhan vauvallakin? Meillä vauvan matkavakuutus maksoi (terveys ym. vakuutusten päälle) vain noin 20€. 
 • Eurooppalainen sairasvakuutuskortti – se oikeuttaa sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Hae Kelan sivuilta.

Sitten vain nauttikaa auringosta ja lämmöstä. Meidän Eeli tottui lämpöön parin päivän jälkeen. VauvaTuleeko muita vinkkejä mieleen? Jaa vinkkisi kommenteissa!

Vohvelibaari on baby showereiden suosikki

Vohvelibaari on baby showereiden suosikki

Anniina Jalkanen: Vinkkini junassa matkustamiseen taaperon kanssa + YouTube-video

Anniina Jalkanen: Vinkkini junassa matkustamiseen taaperon kanssa + YouTube-video