Isi Fitness -blogin Jesse kertoo: Näin treenaat synnytyksen jälkeen

Isi Fitness -blogin Jesse kertoo: Näin treenaat synnytyksen jälkeen

Isifitness-blogin Jesse Heikkinen löysi kesälomareissulle kätevät Babyzen Yoyo-matkarattaat Kinspiringin kautta. Samalla saimme mahdollisuuden kysellä Jesseltä meille ajankohtaisesta aiheesta: synnytyksen jälkeisestä liikunnasta.

Jesse on nimittäin personal trainer. Hän kertoo isyyden muuttaneen häntä myös ammatillisesti:

Nykyisin iso osa mun asiakkaista on raskaana olevia tai jo synnyttäneitä naisia. Ymmärrän nyt paremmin heidän ajatuksiaan ja osaan samaistua heidän elämäntilanteisiinsa. Isäksi tulon myötä olen tutkinut ja opiskellut aiempaa enemmän juuri raskaana olevien ja synnyttäneiden liikkumista.

Työssään personal trainerina Jesse kohtaa usein äitejä, jotka haluavat päästä treenaamaan ja liikkumaan heti synnytyksen jälkeen. Toisaalta synnytyksen jälkeiseen liikkumiseen liittyy usein pelkoja ja epävarmuutta.

Niinpä me kysyimme ja Jesse vastasi.

Miten saan liikkua? Kuinka paljon saan liikkua? Onko treenaaminen synnytyksen jälkeen vaarallista?

Jesse: Kaikki riippuu siitä mikä on oma vointisi. Jokainen raskaus ja synnytys on aina erilainen. Kukaan muu ei tiedä, miltä sinusta tuntuu. Jos synnytys on sujunut ongelmitta, voit lähteä reippailemaan kevyesti vaikka seuraavana päivänä. Jos kyseessä on ollut sektio tai siinä on ollut muita haasteita, suosittelen kovatehoisemman liikunnan lykkäämistä esimerkiksi jälkitarkastuksen jälkeiselle ajalle.

Mitkä lajit tai liikuntamuodot ovat sitten sopivia?

Jesse: Kovinkaan paljoa rajoituksia niissä ei ole. Suosittelen välttämään liikuntamuotoja, joissa tulee nopeita, räjähtäviä suorituksia tai muita kovia iskuja kropalle. Käytännössä tämä tarkoittaa juoksun, raskaiden voimaharjoitteiden, erilaisten pallopelien ja kovien ryhmäliikuntatuntien välttämistä. Myöskään uintia ei suositella infektioriskien takia ennen kuin jälkivuoto on loppunut.

Muutoin lajivalinta riippuu täysin sinusta. Jos pidät kävelystä, kävele. Jos pidät kuntosalilla käynnistä, mene kuntosalille. Tärkeintä on, että löydät itsellesi ja elämäntilanteellesi sopivan liikuntamuodon, josta nautit. Jos olosi on synnytyksen jälkeen heikko, älä murehdi. Liikkua ehdit muulloinkin. Tärkeintä on keskittyä palautumiseen, lepäämiseen ja nauttimaan uudesta perheenjäsenestä.

Jessen puoliso viihtyy salilla. Valitse itsellesi mieleinen laji. Liikunta ei saisi olla pakkopullaa!

Jessen puoliso viihtyy salilla. Valitse itsellesi mieleinen laji. Liikunta ei saisi olla pakkopullaa!

Mikä se vatsalihasten erkauma oikein on?

Jesse: Vatsalihasten erkauma on tuttu ilmiö monelle äidille. Raskauden aikana vatsalihakset siirtyvät sivulle kasvavan kohdun tieltä. Yleensä ne palautuvat itsestään takaisin muutaman kuukauden sisällä synnytyksestä, mutta valitettavasti näin ei aina tapahdu. Siksi suosittelen ennen vatsalihasharjoitusten aloittamista varmistamaan, ettet kärsi vatsalihasten erkaumasta. Erkauman voi tarkistaa kotikonstein, mutta jos se tuntuu vaikealta, käänny asiansa osaavien fysioterapeuttien, personal trainereiden tai lääkäreiden puoleen.

Saammeko udella, onko "suutarin vaimolla kengät kunnossa"?

Jesse: Ehdottomasti on kunnossa! Meillä avovaimo aloitti liikkumisen hyvin rauhallisesti kävelylenkeillä. Tytär syntyi syksyllä ja talven myötä lenkit jäivät vähemmälle. Nyt kun tytär on hieman vanhempi ja meidän perheemme arkirutiinit ovat löytyneet, jää liikunnallekin enemmän aikaa.  Avovaimo tarkisti erkauman asiaan perehtyneeltä personal trainerilta ja aloitti vasta sen jälkeen vatsalihasten harjoittamisen.

Ellin ollessa ihan pieni kävimme yhdessä vaunulenkeillä. Se on hyvää liikuntaa tuoreelle äidille!

Ellin ollessa ihan pieni kävimme yhdessä vaunulenkeillä. Se on hyvää liikuntaa tuoreelle äidille!

Olisiko sinulla antaa vielä jotain hyviä treenivinkkejä?

Toki! Blogistani löytyy ohjeet vaikka kotitreenille vauvan kanssa tai helppo jumppa vaunulenkille. Kannattaa myös seurata minua Instagramissa @isitreenaa

Äitiaivot nyt vähän jumittaa, voisitko vielä tiivistää tärkeimmät pointit?

Jesse: Tässä TOP-5 tärkeintä pointtia synnytyksen jälkeiseen liikuntaan:

  1. Kuuntele kehoasi.
  2. Löydä itsellesi sopiva laji.
  3. Vältä aluksi raskasta voimaharjoittelua ja räjähtäviä suorituksia.
  4. Varmista, ettei sinulla ole vatsalihasten erkaumaa.
  5. Älä ota stressiä liikkumisesta. Nauti elämästä.
Pienen pojan kastejuhla

Pienen pojan kastejuhla

Kokemuksia: Phil & Teds Traveller v4 -matkasänky

Kokemuksia: Phil & Teds Traveller v4 -matkasänky