Muistilista päiväkodin aloitukseen

Muistilista päiväkodin aloitukseen

Syksy on pian täällä ja suurin osa päiväkodeista avaa ovensa viimeistään elokuun toisella viikolla. Monissa kodeissa käydään kaappeja läpi ja tutkitaan mahtuvatko viime vuoden varusteet vielä vai onko tarpeen lähteä alennusmyynteihin etsimään sopivia. Näin myös meillä, kun esikoinen aloittaa kolmannen päiväkotivuotensa ja kuopus ihka ensimmäisen.

Päiväkodissa tarvitaan periaatteessa samoja säänmukaisia vaatteita kuin kotihoidossakin, mutta vaatteiden täytyy esimerkiksi pysyä paikallaan ilman, että aikuinen on kokoajan korjailemassa niitä. Tästä syystä meille on rantautunut mm. kypärämyssyjä, jotka eivät varsinaisesti puhuttele visuaalista silmääni. Jos perhe ulkoilee paljon iltaisin ja viikonloppuisin on usein tarpeen hankkia myös joitakin tarvikkeita kahtena kappaleena, jotta toiset voi aina jättää päiväkotiin. Tyypillinen esimerkki ovat saappaat.

MUISTILISTA PÄIVÄKOTIIN

Kuvat valmistajien

Kuvat valmistajien

 

1. Sisävaatteet  

Sisävaatteina on meillä parhaiten toiminut pitkähihainen t-paita ja trikoohousut, jotka ovat mukavat haalareiden ja välikerrosten kanssa. Tossut kuuluvat päiväkotilaisen varustukseen.  Nk. kerhotossujen tärkein kriteeri isommalla lapsella on, että lapsi osaa itse pukea ne päälle. Pienellä päiväkotilaisella tossut ajavat jarrusukkien asiaa ja siksi niiden voi olla parempi olla uudet kuin käytetyt.

2. Vaihtovaatteet

Lapsemme lokerossa päiväkodilla odottaa aina vahinkoja ajatellen vähintään kahdet kappaleet paitoja, housuja ja sukkia. Myös alushousuja voi olla tarpeen pakata mukaan monia, jos pottailun opettelu on ajankohtaista. Talvella varapipo ja hanskat on hyvä olla, ettei ulos tarvitse mennä päiväulkoilussa kastuneilla vaatteilla.

3. Ulkovaatteet 

Kaikista käytetyin ulkovaate taisi olla fleecevuorellinen sadehaalari

Säänmukaisen haalarin tai kaksiosaisen puvun lisäksi on pian syytä pakata mukaan villainen tai muu vastaava helposti puettava ja lämmin välikerrasto, hanskat, päähine sekä mahdolliset ohuet (villaiset) välihanskat. Esimerkiksi softshell haalari ja villahaalari oli viime talvena Etelä-Suomessa paljon käytetympi yhdistelmä kuin paksu toppahaalari ja sisävaatteet. Valitettavasti kaikista käytetyin taisi olla fleecevuorellinen sadehaalari (meillä Racoonin haalari on todettu ihanan joustavaksi ja mukavaksi liikkua, nyt isommalle kokeiluun on lähdössä Elloksen sadehaalari). Sitä käytettiin plus kymmenestä asteesta pikkupakkasiin välikerraston kanssa. Erilliset kurahousut ja -takki ovat toki tarpeelliset nyt lämpimillä säillä sisävaatteiden päällä ja sadehattu on osoittautunut yllättävän käteväksi! Kurahanskoista voi olla hyvä olla sekä fleece vuorellinen, että vuoreton malli olemassa. Lämpimällä ilmalla myös toiset ulkoiluun tarkoitetut ohuet housut (sekä paita ja sukat) ovat tärkeä päiväkotireppuun pakattava asia!

4. Kengät. Saappaiden lisäksi lapsi tarvitsee mukaan aina säänmukaiset kengät. Niissä tärkeää on keveys ja kestävyys sekä se, että lapsi saa kengät itse jalkaan. Villasukat tulevat tarpeelliseksi kun ilmat kylmenevät. 

5. Nimikointi. Huolellinen lapsen tarvikkeiden nimikointi säästää sekä vanhempien, että henkilökunnan hermoja. Vaatteiden lisäksi on syytä nimikoida myös kaikki päiväkotiin vietävä irtotavara (kts lista alla) lelupäivän leluista lähtien. Nimikointitarroja löytyy mm. Tarramonsterilta, Ikioma nimilappu -verkkokaupasta ja Tarramaasta myös apteekin tarrarulla ja kangastussi ajavat saman asian. Luontoa ja lompakkoa säästävä vinkki on tilata pyöreät tarrat niin, että eri riveillä on eri lasten nimet. Näin tarrat kahtia leikkaamalla tarroja syntyy tuplamäärä. 

Vaatteiden lisäksi päiväkotiin voi olla hyvä pakata mukaan mm. nämä:

  • Vaippapaketti, jos lapsi vielä käyttää vaippoja
  • Mahdollinen tutti & unilelu
  • Loppukesän auringossa aurinkorasva ja vesipullo ovat ehdottomia!
  • Kosteusvoide jos iho kuivuu helposti
  • Pitkähiuksisilla hiuslenkkejä ja harja

Jäikö jokin tärkeä asia mainitsematta? Mitä te pakkaatte lapsellenne mukaan päiväkotiin? 

Slipstop kerhotossut testissä

Slipstop kerhotossut testissä

Kokemuksia Babyzen Yoyo seisomalaudasta

Kokemuksia Babyzen Yoyo seisomalaudasta