Vaunuystävälliset kohteet Helsingissä: Isosaari ja Vallisaari

Vaunuystävälliset kohteet Helsingissä: Isosaari ja Vallisaari

Teimme viikonloppuna retken vasta-avatulle Isosaarelle sekä vuonna 2016 yleisölle avatulle Vallisaarelle. Molemmat kohteet osoittautuivat erinomaisiksi retkikohteiksi myös vaunukansalle! Tässä muutamia vinkkejä molemmille saarille: 

Isosaari

Isosaari on yli 100 vuotta vanha linnakesaari reilun puolen tunnin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Isosaari on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Nähtävyydet ja luonto ovat ainutlaatuisia. Saari on lähellä kaupunkia, mutta vapaa kaupungin äänistä. Saarelle voit saapua tunnin välein Kauppatorilta lähtevällä lautalla, tilauslaivalla ja juhannuksesta alkaen omalla veneellä.

Lähdimme Isosaareen lauantaiaamuna. Aurinko paahtoi pilvettömällä taivaalla ja Kauppatorilla kävi hälinä. Onneksi olimme ostaneet liput jo hyvissä ajoin, sillä laiva oli aivan täynnä innokkaita retkeilijöitä. Menopaluuliput maksoivat aikuisille 15 €. Vanhempien kanssa matkustavat alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta. Mieheni ja hänen kaksi veljeänsä sanoivat Isosaarelle ja armeijalle "TJ0 ja hyvästi" jo vuosia sitten, mutta jokaisella oli helpottunut ja onnellinen katse lauttaan astuessaan: tällä kertaa saaressa saisi tehdä ihan mitä itse haluaa. Sotilasarvot jätettiin rannalle ja retki kohti kaunista Isosaarta sai alkaa. 

Mukana konkkaronkallamme oli kahdet rattaat, kaksi koiraa ja piknikeväät. Olimme varanneet paluulipun vasta viiden tunnin päähän – onneksi, sillä aurinkoisena päivänä ei meillä ollut kiire pois. Tässä muutamia vinkkejä Isosaareen:

 • Isosaaren lautassa rattaat jätetään lautan keskiosaan. Meillä oli mukana isohkot Bugagoo Donkey -rattaat ja ne mahtuivat hyvin lauttaan. Koirien piti mennä ulos yläkannelle, joten Eelin nukkuessa rattaissa ryhmämme jakautui ympäri lauttaa. 
 • Isosaaressa on hyvät tiet ja rattaiden kanssa kulkeminen on helppoa. Merkittyjen teiden ulkopuolelle menemistä ei suositella. Monet kuitenkin retkeilivät kallioilla ja rannoilla, joilla samoillessa unohtaakin olevansa Helsingissä. Isosaaren luonto on kaunis! Teimme pienen retken etelärannalle (alla olevassa kartassa nro 20 kohdalla). Eeli ja hänen lähes yksivuotias serkkunsa jäivät rattaisiin päiväunille "tukikohtaamme" isoäidin hoivaan. Rattailla ei kivikkoiselle rannalle olisi päässyt. Kivikkoinen maasto on rannassa sen verran vaikeakulkuista, että en olisi uskaltanut mennä sinne kantorepun tai pienten lasten kanssa.
Koiramme Luna nautti uimisesta aurinkoisena päivänä mutta Isosaaren eteläranta ei rattaille sovellu. 

Koiramme Luna nautti uimisesta aurinkoisena päivänä mutta Isosaaren eteläranta ei rattaille sovellu. 

 • Nautimme eväistä Isosaaren saunan  edustalla. Siinä oli sopivasti meidän kokoinen piknikpöytä! Meillä oli mukana myös muutama viltti, jolla lapset saivat ryömiä. Maksullinen sauna on avoinna yleisöristeilypäivinä klo 10–18. Saunan edessä on ihana hiekkaranta, jossa useat lapsiperheet näyttivät viihtyvän.
 • Isosaaressa on myös ravintola, Upseerikerho. Aurinkoisena päivänä ravintolan terassi oli ruuhkainen.
 • Hoitohuoneena kesäpäivänä toimi ruohomatto. En ainakaan huomannut erityisiä hoitohuoneita saarella. Vauvan ruoan saa tarvittaessa varmasti lämmitettyä Upseerikerholla. 
 • Isosaaressa tarjotaan myös opastettuja kierroksia. Infokylttejä siellä ei juurikaan ole. Meidän oppaina toimivat kolme entistä isosaarelaista, jotka kertoivat omista kokemuksistansa saaressa. Kuulemma golfia ei armeija-aikoina hirveästi pelailtu. Retkipäivämme taisikin olla yksi heidän mukavimmistaan päivistä Isosaaressa!

Vallisaari ja Kuninkaansaari

Vallisaari ja Kuninkaansaari ovat tenhoava retkikohde Suomenlinnan naapurissa. Saaret ovat olleet satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Lähde salaperäisille saarille, joilla aika tuntuu pysähtyneen!

Lähdimme Vallisaareen sunnuntaina Hakaniemestä. Ilma oli edellistä päivää tuulisempi ja luvatun sateen ansiosta saimmekin nauttia lautan tyhjyydestä. Eelin kolmevuotias serkku ihaili Vispilä-laivan isoa "koristevispilää", jota muistan itsekin tuijottaneeni pienempänä.

Reissussa oli taas kahdet rattaat ja tällä kertaa yksi koira. Piknikeväitä emme ottaneet mukaan, sillä ajattelimme testata saaren ravintolan

 • JT-linen laiva Hakaniemestä Vallisaareen oli vaunuystävällinen. Laivalla oli pieni kahvila. Matka kestää menosuuntaan 35 minuuttia, palatessa 25 minuuttia. Vallisaareen voi mennä myös omalla veneellä. Aikuisten menopaluuliput maksoivat 8 €. Alle 7-vuotiaille matka on ilmainen. 
 • Vallisaaren kävelyreitti on mukavan kompakti, kolme kilometriä. Poistuminen reitiltä on kielletty. Hiekkatiet ovat leveät ja vaunuilla on helppo kulkea kaikkialla saaressa. Muutamalle näköalapaikalle ei vaunuilla pääse kipuamaan.
Vallisaaressa historia ja nykypäivä kohtaavat levollisesti. 

Vallisaaressa historia ja nykypäivä kohtaavat levollisesti. 

 • Vallisaaressa on vierassatamassa muutama ulkoravintola: testasimme lohikeiton (15 €), chilihodarin (8 €) ja salaatteja. Jälkiruoaksi maistuivat kahvi, berliininmunkki ja jäätelö. Palvelu oli ystävällistä ja ruoka oikein hyvää! Vauvanruoan sai lämmittettyä ravintolassa. Syöttötuoleja oli vain yksi.
 • Vallisaaressa on Isosaarta enemmän kylttejä, joista voi lukea saaren historiasta ja luonnosta. 
 • Kaiken kaikkiaan kiva kohde, jossa viihtyi niin vauva kuin vaari! 
Tarvitaanko meille tuplarattaat?

Tarvitaanko meille tuplarattaat?

Tukiviittomat tekevät lapsen kanssa viestimisestä kivaa

Tukiviittomat tekevät lapsen kanssa viestimisestä kivaa