Tarvitaanko meille tuplarattaat?

Tarvitaanko meille tuplarattaat?

"Tarvitaanko meille sisarusrattaat eli kansankielisesti "tuplat" tai tuplarattaat?" pohdin, kun meille keväällä syntyi toinen lapsi kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ikäerolla esikoiseen. Pelkästään vanhemman lapsen ikä ei kuitenkaan kerro sisarusrattaiden tarpeesta. Sisarusrattaiden ostamista miettiessä kannattaa pohtia ainakin seuraavia asioita:

Mitä ominaisuuksia rattailta itse toivot. Ovatko sinulle tärkeitä ehkä jokin näistä ominaisuuksista tai peräti kaikki:

 • Kasvot työntäjään käännettävät istuimet ja koppa
 • Vierekkäiset vai päällekkäiset istuimet.
 • Jos vierekkäiset istuimet onko istuimien ja kuomujen syytä olla toisistaan riippumattomat
 • Jos päällekkäiset istuimet pitääkö molempia voida kallistaa
 • Kääntyvät etupyörät ja etupyörien lukumäärä
 • Pitääkö rattaat voida muuntaa yhden lapsen rattaiksi
 • Kasauskoko

Lisäksi moni ei tule ajatelleeksi, että lapsen kehitysvaihe, luonne ja käyttötarkoitus itseasiassa määrittelevät paljonkin vaunujen valintaa. 

 • Onko esikoinen on päiväkodissa? Miten pitkä matka päiväkotiin on ja ovatko tuplarattaat ensisijainen tapa kuljettaa viedä lapsi päiväkotiin?
 • Tarvitseeko rattailla mahtua julkisiin kulkuvälineisiin? Esimerkiksi peräkkäiset rattaat ovat helposti liian pitkät tähän tarkoitukseen.
 • Sopiiko lasten luonteisiin paremmin päällekkäiset vai vierekkäiset rattaat? Esimeriksi herkkäunisten lasten vanhemmat saattavat valita mieluummin päällekkäiset tai peräkkäiset rattaat kuin vierekkäiset.
 • Onko esikoinen reipas kävelemään myös talvitamineissa?
 • Mihin aikaan vuodesta kuopus syntyy?
 • Onko vanhemmalla lapsella uhmaikä, eikä käveleminen aina innosta?

Ennen kevätvauvamme syntymää, olin päättänyt pärjätä Bugaboo Buffalo yhdistelmävaunuilla ja istuimellisella Comfort seisomalaudalla. Esikoisen uhma kuitenkin yltyi ja päätin hankkia varalle käytetyt Phil & Teds Vibe -sisarusvaunut. Lue käyttökokemuksiani niistä täältä!

Esikoisen aikana en voinut ymmärtää päällekkäisiä tuplarattaita. Tuntui hurjalta laittaa pieni vauva tai taapero istuimen alle lähes maanrajaan. Lastemme melko suuri ikäero muutti mieleni. Tuntuu hyvältä, kun vastasyntynyt on omassa rauhassaan istuimen alla ja käytännössä vielä lähempänä työntäjää kuin vierekkäisissä rattaissa. Tuplaleveiden rattaiden työntäminen tuntui työläältä ajatukselta kun oli olemassa vaihtoehto. Käytännössä huomasin myös, että vauvaa ei välttämättä edes huomaa nukkumassa istuimen alla kun esikoinen ei istu rattaissa. Tämä on kätevää ja mieltä rauhoittavaa, jos joutuu pikkuhetkeksi jättämään lapsen nukkumaan ikkunan ulkopuolelle asioita hoitaessa. 

Olen esteetikko ja Bugaboon muotoilu miellyttää silmääni. Vauvan synnyttyä en aluksi halunnut kaivaa jo vähän haalistuneita "vintage Vibeja" pyöräkellarista.  Lopulta käytännöllisyys vei onneksi voiton. Esikoinen on välillä kävellyt uskomattoman hienosti 1,5 kilometrin päiväkotimatkan kuopuksen rattaiden vieressä. Seisomalauta on ollut loistava apu hyvänä uhmapäivänä. Lyhyeen kävelymatkaan on kuitenkin kulunut helposti 40 minuuttia. Siksi lähdin lopulta koeajamaan rattaita kahden kanssa. Matka-aika puolittui, työntäminen oli ilman seisomalautaa helpompaa ja kaikki matkustajat olivat tyytyväisiä. Yhtäkkiä rattaiden kulunut ulkonäkökään ei enää haitannut minua!

Bugaboo Comfort Wheeled Board sopii adapterilla kaikkiin merkin vaunuihin. Kuva Bugaboo.com 

Bugaboo Comfort Wheeled Board sopii adapterilla kaikkiin merkin vaunuihin. Kuva Bugaboo.com 

Lähes kaikki suurimmat vaunumerkit tarjoavat sisarusvaunuja. Tässä muutama esimerkki, joita tutkimalla pääsee alkuun itselle sopivien etsinnässä. 

Lahjavinkit vaippakakkuun ja baby showereille

Lahjavinkit vaippakakkuun ja baby showereille

Vaunuystävälliset kohteet Helsingissä: Isosaari ja Vallisaari

Vaunuystävälliset kohteet Helsingissä: Isosaari ja Vallisaari