Lentokoneessa ja matkalla vauvan kanssa

Lentokoneessa ja matkalla vauvan kanssa

Lensimme ensimmäisen kerran lapsemme Eelin kanssa Espanjaan hänen ollessaan kolmikuukautinen. Lennon jälkeen naapuririvin rouva huokaisi tyytyväisenä: "Eihän se inahtanut kertaakaan!". Olin minäkin helpottunut. Ajatus viidestä tunnista suljetussa peltipurkissa rääkyvän vauvan kanssa oli painajaismainen.

Eelin ollessa 4,5 kk lensimme toisen kerran Espanjaan. Kun mieheni lensi takaisin Suomeen, me lensimme Eelin kanssa Milanoon viikonlopuksi ystäväni polttareihin (Tähän jotkut ystäväni totesivat, että olen hullu. Toisille olin äiti-idoli).

Nyt useaa lentoa viisaampana annan muutaman vinkin vauvan kanssa lentämiseen ja matkustamiseen:

 • Valitse lentoajoiksi vauvan "parhaat ajat". Itse olen tykännyt matkustaa aamulla ja aamupäivällä, jolloin Eeli on yleensä nukkunut päiväunia. Myös yölento sujui kolmikuukautisen kanssa hyvin. Olen puolestaan vältellyt myöhäisiä iltalentoja, sillä iltaisin Eeli on usein kärttyisämpi.
 • Laita vauvalle mukavat ja lämpimät vaatteet päälle. Ja sellaiset, joiden kanssa vaipanvaihto onnistuu sukkelasti. 
 • Saavu lentokentälle ajoissa, mutta älä turhan aikaisin. Vauvan kanssa lähtöselvitykseen ei yleensä mene tavallista enemmän aikaa. Usein turvatarkastuksessa on lapsiperheille oma jono, joten turvatarkastus menee jopa sujuvammin kuin ilman lapsia.
 • Yleensä alle kaksivuotiaat lentävät vanhempien sylissä. Tällöin yhtä aikuista kohden saa olla yksi lapsi. Yksin matkustaessa ja pidemmillä lennoilla jalat puutuvat. Kannattaakin jaloitella säännöllisesti. Lentoyhtiöltä kannattaa myös kysellä etukäteen, mikäli turvakaukalon voisi ottaa mukaan. Meillä turvakaukalo on mennyt aina ruumaan, sillä se ei ole täyteen koneeseen mahtunut. 
 • Jos otat turvakaukalon mukaan ja käytät kotona isofix-telakkaa, opettele ennen reissuun lähtöä, kuinka turvakaukalo kiinnitetään turvavöillä. Keskellä yötä, vieraassa maassa ja ilman wifiä se ei ole hauskaa.
 • Suurin osa lentoyhtiöistä antaa tuoda vauvalle ilmaiseksi rattaat ja turvakaukalon. Tarkista lentoyhtiöltäsi säännöt. Näin esim. Finnairilla matkustaessa. Finnairilta saa muovipussin rattaiden suojaksi. Rattaille on myös myynnissä kuljetuslaukkuja. Ainakin Bugaboon kuljetuslaukkuja löytyy vuokralle Kinspingista
 • Rattaat menevät yleensä ruumaan, mutta me ole saaneet ottaa käsimatkatavarakokoiset Babyzen Yoyo -matkarattaat aina mukaan matkustamoon. Lue kokemuksia Babyzen Yoyo -rattaiden kanssa lentämisestä täältä (myös lisää vinkkejä matkustamiseen)! Jos et halua ostaa rattaita yhtä reissua varten, Kinspiringista löytyy myös useat matkarattaat vuokralle. 
 • Babyzen Yoyo -matkarattaat ovat helpottaneet lentokenttäsiirtymisiä erityisesti vauvan kanssa yksin matkustaessa. Lisäksi minulla on ollut mukana kantoreppu. 
 • Ota lentokoneeseen mukaan kevyt hoitolaukku ja sujauta se edessä olevan penkin alle. Hoitolaukussa meillä on ollut mukana: 
  • Vaippoja (5 kpl)
  • Kosteusliinoja
  • Harso
  • Vaihtovaatteet
  • Tutti
  • Huivi, jonka alla vauva voi nukkua ja syödä. Lentokoneen valot ovat välillä nimittäin aika kirkkaat.
  • Joku lelu
  • Korviketta varmuuden vuoksi ja viimeisimmillä lennoilla myös hedelmäsoseita helposti syötävissä korkillisissa pusseissa (esim. Pirkka-lastenruokasoseet). 
Ensimmäinen lento vauvan kanssa takana! 

Ensimmäinen lento vauvan kanssa takana! 

 • Vauvalle annetaan lennon alussa oma turvavyö ja pelastusliivi. Turvavyö kiinnitetään aikuisen turvavyöhön ja vauva on laskuissa, nousuissa ja muuten merkkivalon palaessa aikuisen sylissä makuuasennossa. 
 • Itse olen imettänyt laskuissa ja nousuissa. Se on rauhoittanut vauvaa. Viimeisimmällä lennolla vauva itki laskussa pari minuuttia, muuten lennot ovat menneet hyvin.
 • Kaikissa lentämiemme koneiden vessoissa on ollut vaipanvaihtopöytä, joka laskeutuu vessanpöntön päälle seinästä. Vaipanvaihtoa koneessa ei kannata jännittää! 
 • Yksin vauvan kanssa matkustaessa lentokoneen henkilökunta on todella avuliasta. Jos tarvitset apua tavaroiden nostelussa, älä pelkää pyytää sitä!
 • Yksin vauvan kanssa matkustaessa ateroiden syöminen voi olla vaikeaa, sillä pöytää ei oikein mahdu taittamaan vauvan päälle. Olen ollut onnekas ja istunut molemmilla lennoilla tyhjällä rivillä ja Eeli on saanut makoilla välillä viereisellä penkillä. Olen saanut matkustamohenkilökunnalta viltin ja tyynyn pehmikkeeksi. 

Vauvan kanssa lentämistä ei kannata turhaan jännittää! Kysyin myös mieheltäni, onko hänellä vinkkejä vauvan kanssa matkustamiseen. Hän totesi:

Kannattaa olla äiti mukana.

Kerro kommenteissa omat vinkkisi!

Pakkaa nämä sairaalakassiin!

Pakkaa nämä sairaalakassiin!

Babyzen Yoyo -matkarattaiden kanssa lentokoneessa

Babyzen Yoyo -matkarattaiden kanssa lentokoneessa