Ekologiset joululahjaideat koko perheelle

Ekologiset joululahjaideat koko perheelle

Viime vuonna ostin miehelleni lahjaksi villaisen kaulahuivin. Hän katsoi sitä hetken ouduksuen ja sanoi, että enhän minä voi käyttää villaa, se kutittaa. Muutaman viikon ikäinen poika kainalossani kummastelin pehmenneitä aivojani. Miehelleni on vaikea ostaa lahjoja. Enkä haluaisi kerätä yksivuotiaalle taaperollekaan tavaravuorta. Olemme yrittäneet viime aikoina muutenkin vähentää tavaran määrää. 

Mitä siihen joulupakettiin voisi sitten laittaa koko perheelle? Tässä muutama idea. 

1. Kuvamuistot kansien väliin

Valitse vuoden varrelta parhaat kuvat ja teetä niistä valokuvakansio tai vaikka kuvakirja. Itse olen tehnyt muutaman kerran Ifolorin kuvakirjan. Se on helppoa! Kuvakirja on mukava muisto koko perheelle. Se säilyy ja sen äärellä on mukava muistella yhteisiä kivoja hetkiä. Voit teettää samalla lapselle oman kappaleen, hän arvostaa sitä vanhempana. Ja samallahan tulee tehtyä näppärästi joululahja isovanhemmille ja muille sukulaisille. Kuvakirjan tekeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, tämä ei ole sellainen aatonaaton lahjaidea. Mutta vielä viime hetkelläkin voit käydä valokuvaamossa teettämässä kuvia ja vaikka laittaa ne kortin väliin!

Yksi suosikkikuvakirjoistani kertoo meidän "esikoisen" Lunan ensimmäisestä vuodesta. 

Yksi suosikkikuvakirjoistani kertoo meidän "esikoisen" Lunan ensimmäisestä vuodesta. 

2. Lahjakortti ravintolaan

Yhdessä syöminen on oikeasti todella tärkeää! Liian harvoin mekin istumme koko perhe saman pöydän ääressä. Nyt onneksi useammin, kun poikamme syö meidän vanhempien kanssa samaa ruokaa. Pienten kanssa ravintolassa käyminen on yleensä tosi mukavaa ja huonoina päivinä vähän stressaavaa, mutta siinäkin tekemällä oppii. Monet ravintolat avaavat ilomielin ovensa perheen pienimmille. Tästä ihana esimerkki on Perheet safkaa -tapahtuma, jossa lapset pääsevät mukavan yhdessäolon lisäksi maistelemaan uusia makuja. Jos ette ole käyneet perheen kesken syömässä ravintolassa, on seuraava Perheet safkaa -päivä 20.1.2018 hyvä aika aloittaa. Kun muutkin asiakkaat ovat lapsiperheitä, ei kaaressa lentelevät parsakaalit haittaa yhtikäs ketään. 

3. Uusi yhteinen harrastus tai elämys

Vauvauinti, kausikortti HopLoppiin tai johonkin muuhun seikkailupuistoon, pääsylippu eläintarhaan, johonkin museoon, koko perheen leffa tai vaikka päiväretki Tallinnaan? Isommille lapsille harrastukset kuten Kide Sciencen tiedekerhot tai Linguajoyn kielikurssit voisivat olla hauskaa puuhaa. Retkipäivä luontoon tai vaikka pidempi retki kansallispuistoon? Kantorinkan retkelle voitte vuokrata Kinspiringista. Tee kiva lahjakortti perheelle vaikka arvoituksen muodossa!

Ostin viime vuonna perheelleni pääsyn Escape Roomiin. Aatonaattona näemme, pääsemmekö myös ulos! Ei muuten ole eka kerta, kun elämyslahjojen käyttö vähän venähtää..

4. Käytetty tavara

Pitääkö joululahjan olla aina uusi? Voisiko sen sittenkin ostaa kirpparilta tai vaikka Tori.fi:stä? Pieniä lapsia ei haittaa jos lelut ovat käytettyjä.

Olin viime viikoilla pikkujouluissa, joihin osallistujia pyydettiin tuomaan pieni Secret Santa -lahja kierrätysteemalla. Tuo jotain mitä et enää tarvitse. Osa lahjoja oli selvästi käytettyjä, kuten kirjat, mutta niillä oli vielä käyttöarvoa seuraavalle. Osa lahjoista oli täysin käyttämättömiä: "En vaan tykkää juuri tuon värisistä Kivi-tuikuista ja en ikinä saanut sitä laatikosta ulos".

Ennen joulua on myös paljon ihania markkinoita, joissa on mahdollisuus tukea kotimaisia pienyrittäjiä. Jos asut pääkaupunkiseudulla, kurkkaa vaikka Sandiksesta, mitä kaikkia tapahtumia ja markkinoita lapsiperheille on tarjolla.

5. Treffit itsensä tai puolison kanssa

Anna lahja itsellesi ja mahdolliselle puolisolle: lähde tuulettumaan ja hanki lastenhoitaja. Jos perheestä tai ystäväpiiristä ei löydy innokkaita lastenhoitajia, muun muassa MLL ja Hoivanet tarjoavat luotettavia lastenhoitajia. 

6. Jouluherkut

Nam nam! Teen joka vuosi ison kasan granolaa lahjaksi perheelleni. Äitini kyseli jo lokakuussa, että teenhän sitä tänäkin vuonna. Paljon erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kaurahiutaleita. Oliiviöljyä ja hunajaa, ehkä ripaus kardemummaa. Paahdan seoksen 200 asteessa. Se palaa nopeasti, joten kääntelen granolaa ja tarkkailen koko ajan, milloin se on sopivan paahteista. Lopuksi sekoitan mukaan vielä kuivattuja karpaloita. 

3/10 granolapurkkia! 

3/10 granolapurkkia! 

Ihanaa joulua! Ei stressata lahjoista :-)  

Helppo vaippakakku

Helppo vaippakakku

Selviytymisopas lennolle vauvan ja taaperon kanssa

Selviytymisopas lennolle vauvan ja taaperon kanssa